Jdi na obsah Jdi na menu
 


Základní pravidla

1. Pít 3 litry neperlivé vody denně

2. Pít 3 litry neperlivé vody denně

3. Pít 3 litry neperlivé vody denně

4. Pít 3 litry neperlivé vody denně

5. Pít 3 litry neperlivé vody denně

6. Pít 3 litry neperlivé vody denně

7. Pít 3 litry neperlivé vody denně

8. Pít 3 litry neperlivé vody denně

9. Pít 3 litry neperlivé vody denně

10. Pít 3 litry neperlivé vody denně

 

11. Pomálu jsou možné všechny nápoje, ale platí pravidlo  "Všeho s mírou"

 

12. Jídlo min. 5 x denně, nepřejídat. Po odstranění žlučníku je k dispozici nárazové množství žluči. Je třeba si jídlo rozdělit na několik fází - snídaně, svačina, oběd, svačina, večeře, popřípadě ještě svačina po večeři. Pro pracovně vytížené - nechat si z večeře část jídla do práce na druhý den, mít v práci zásobu jídla na svačiny, případně pečivo z předchozího dne.

 

13. Večeře v restauraci - rajská omáčka s houskovým nekynutým knedlíkem, pizza s rajčatovým základem, šunkou a tvrdým sýrem (ne plísňové), hovězí či kuřecí polévky (bez pečiva), boloňská omáčka, přírodní kuřecí řízek s mrkví a petrželkovým bramborem, kaše s rybou, rizoto a podobně jednou za čas

 

14. Ne čerstvé pečivo

 

15. Ovoce a zelenina je lépe stravitelná tepelně upravená

 

16. Jezte co jste zvyklí, jen vynechte potraviny co nedělají dobře - cibulový základ v omáčce, smetanu, tučné mléko, tučný sýr, uzeniny a vyměňte je za suroviny co neublíží - například, nízkotučné mléko, olivový olej, netučný sýr, šunka a pod.

 

17. Nic příliš horkého, nic příliš studeného

 

18. Mléko má individuální snášenlivost, obecně půl hrnečku mléka denně by nemuselo činit potíže, je třeba počítat se všemi možnostmi kde mléko konzumujeme (jogurt, bramborová kaše, bílá káva)

 

19. Nesmažit na oleji, ale na sucho, nebo na vodě, tuk (olivový olej, flora) přidávat v konečné fázi při úpravě pokrmů

 

20. Na přípravu jídel používat teflonové pánve, parní hrnce, varné sklo a porcelán

 

Nevhodné potraviny při žlučníkové dietě:

maso a uzeniny – tučné vepřové a hovězí, bůček, tučné salámy, klobásy, vnitřnosti, paštiky
ryby – losos, sardinky, makrela, tuňák v oleji
mléčné výrobky – tučné výrobky, smetanové jogurty, tučné sýry, tvarůžky, zakysaná smetana, šlehačka, zmrzlina
vejce – vejce jako samostatný pokrm, tatarské omáčky
polévky, omáčky - tučné vývary, tučné a máslové omáčky, přidávání másla či sádla
nápoje – káva, perlivé nápoje, alkohol, výrazné ovocné nápoje, mačkané šťávy na lačný žaludek
pečivo – čerstvé pečivo, sladké pečivo, smažené pečivo jako jsou koblihy
sladkosti – oplatky, čokolády, zákusky, dorty, zmrzlina
ovoce – švestky, hrušky, jablka, kokos, ovoce se zrníčky, meloun
zelenina – cibule, paprika, sója, zelí, luštěniny, okurka, česnek, houby
koření – ostré koření, pepř, chilli, hořčice, máta, sojovka, worcester, kari, masox

chipsy, buráky, vlašské ořechy, slunečnicová semínka, mák

 

Vhodné potraviny při žlučníkové dietě

maso a uzeniny – libová masa, nízkotučné šunky, sojové maso
ryby – treska, filé, tuňák, pangas, sladkovodní ryby
tuky – olivový olej, máslo, margaríny na mazání
mléčné výrobky – nízkotučné sýry a výrobky, nízkotučné mléko, tvaroh
polévky – netučné vývary
pečivo – den staré pečivo, ideálně bez zrníček/máku
obilniny – ovesné vločky, rýže, mouka, těstoviny, krupička, vánočka, mazanec
cukry – třtinový, hroznový, bílý cukr, med
ovoce – jablka bez slupky, banány, citrusové plody
zelenina – celer, mrkev, petrželka, pažitka, rajčata, listové saláty ideálně tepelně upravené
koření – skořice, anýz, kmín, bobkový list, rajský protlak, zelené koření - bylinky, červená sladká paprika, kopr, bobkový list, šalvěj, libeček, bazalka, dobromysl, medunka

vejce - bílek

sladkosti - sušenky Bebe, pečené buchty dle žlučníkových zásad, sušenky Petit Beure, piškoty

houskové knedlíky nekynuté

nápoje - bylinné čaje (dle individuální snášenlivosti), černý a zelený čaj, nízkostupňové pivo (jednou za čas)

 

Jídlo a nápoje jednou za čas

- nízkostupňové pivo, víno

- perlivé a ovocné nápoje

- květák, brukev, kapustička, hrášek, fazole - nadýmavá zelenina

- vejce - žloutek - ne jako samostatný pokrm, ale přidaný do jídla

- jsou povolené "ochutnávky" čehokoli, mini množství jakéhokoli jídla by uškodit nemělo, pokud máte zažívání v klidové fázi a pokud neochutnáváte nevhodná jídla celý den, 7 dní v týdnu

 

Je možné, že někomu nebude dělat problém meloun a naopak budou vadit pomeranče. Je dobré tedy malé množství vyzkoušet a podle snášenlivosti následně do jídelníčku zařadit a nebo jej úplně vynechat.

V akutní fázi nemoci je dieta přísnější, v klidové fázi polevuje, základem léčby nemocí žlučníku a jejímu předcházení je racionální strava, která Vám rozhodně neuškodí i v případě, že máte zažívání zdravé a naopak může předejít mnohdy vážnějším onemocněním.

 

 
 

 

Portrét



Archiv

Kalendář
<< říjen / 2017 >>

Statistiky

Online: 2
Celkem: 122821
Měsíc: 1417
Den: 32

 
 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA