Dovolená
Italská kuchyně
Italská kuchyně patří právem k nejoblíbenějším kuchyním světa. Odráží hojnost, teplo a rozmanitost země, jejíž předlouhá pobřeží, kterými je obklopena, jsou obrovskou zásobárnou ryb a mořských živočichů, jejíž úrodná půda poskytuje rozmanité druhy zeleniny, z nichž nejznámější jsou rajčata, papriky, olivy, okurky a artyčoky, ovocné sady zas poskytují převážně citrusy. Koření je neodmyslitelnou součástí vaření, zejména bylinky jako je bazalka a oregáno, saturejka a také česnek.
Mezi tradiční italská jídla patří samozřejmě pizza, připravovaná na nesčetně způsobů, a také různé druhy těstovin jako jsou špagety, makaróny, kolínka, nudle, mušličky a ravioli. Známá je též kukuřičná polenta, kterou si obyvatelé zejména severní Itálie oblíbili místo chleba. Nezastupitelné místo v jídelníčku má zelenina, jíž si v této zemi velmi cení, a všudypřítomný životadárný olivový olej.
- vyhnout by se žlučníkáři měli smetaně (přidávaná do těstovin či na pizzy) a nevhodné zelenině a ovoci. Možná by pomohl malý slovníček, kde najdete překlad povolených a nepovolených potravin, ale italská kuchyně není nijak nebezpečná, v obchodě koupíte pečivo, šunku, neperlivou vodu i další vhodné potraviny, pokud si vše budete připravovat sami. Pokud budete chodit na jídlo do restaurace je dobré volit rajčatový základ, neplísňové sýry, těstoviny, sladkovodní ryby a libové maso.
Španělská kuchyně
Španělská kuchyně je známá používáním různých druhů koření, zvláště mleté sladké i pálivé papriky, chilli papriček, skořice, šafránu, hřebíčku a muškátového oříšku, jež dodávají pokrmům tu pravou lákavou chuť a žhavé aroma.
Stejně jako v ostatních středomořských oblastech i zde má výsadní postavení ovoce, zejména pomeranče, a zelenina, zvláště rajčata a cibule, česnek a paprika. Přední postavení v kuchyni mají olivy a olivový olej.
Do masitých pokrmů využívají Španělé nejčastěji hovězí a vepřové maso a také drůbež. Ryby a mořští živočichové jsou na denním jídelníčku samozřejmostí. Velkou oblibu mají ve Španělsku zákusky a moučníky, které jsou vyhlášené svou přesládlostí, známé je též kandované ovoce a vynikající čokoláda, kterou si Španělé dopřávají převážně ke snídani, aby tak získali potřebnou energii do celého jižním sluncem prohřátého dne.
- procházela jsem nějaké jídelní lístky španělských restaurací a nejsou pro žlučníkáře moc nakloněné, pokud už na oběd či večeři jít chcete, dívejte se po Chuletas con aceitunas (Kotlety na olivách), nebo Carne de cerdo con salsa de tomate (Vepřové s rajčatovou omáčkou)
Pokud jste ubytováni v hotelu s polopenzí, než dorazíte informujte hotelovou kuchyni o potížích, určitě by neměli problém s úpravou jídelníčku a nepoužívání množství nevhodného koření, což je ve Španělsku zvykem.
Řecká kuchyně
Řekové považují jídlo za jednu z nejdůležitějších součástí života. Většinou se setkávají v klidu večer u prostřeného stolu a beze spěchu při západu slunce během bezstarostného povídání si vychutnávají několik chodů, zapíjejíc je bílým vínem Retzinou nebo anýzovým likérem Ouzem.
Řecká kuchyně byla ovlivněna kuchyní orientální a tureckou. Využívá čerstvou zeleninu, zejména lilek, cuketu, rajčata a papriky, hojně zalité zlatavým olivovým olejem, který je považován za jednu z nejdůležitějších surovin. Řecká pobřeží jsou obrovskou zásobárnou ryb a mořských plodů. Z koření se nejvíce využívá oregáno a bazalka, kopr a rozmarýn, anýz a koriandr, česnek a saturejka.
Pro řecké moučníky je typické využití ořechů všech druhů, zejména vlašských, dále medu a listového těsta a též typická je jejich přesládlost.
- moučníkům je tedy vhodné se opět vyhnout
- v restauraci si můžete dát polévku avgolemono či vepřový nákyp musaka
Bulharská kuchyně
Bulharská kuchyně byla ovlivněna východními zeměmi, zejména Tureckem.
Bulharská jídla se připravují na zelenině, většinou různě zapékaná, masité pokrmy jsou dušené a převažuje úprava mletých mas. Ryby, ať už sladkovodní nebo mořské, a mořské plody jsou na jídelníčku samozřejmostí. Hodně se konzumují mléko, sýry, jogurty, dále pak ovoce a zelenina, nejvíce rajčata, papriky, cibule, baklažány, česnek, zelí a brambory. Většinu posezení Bulhaři zakončují ovocným moučníkem.
Z koření je nejpoužívanější v Bulharsku pepř, bobkový list, mletá paprika sladká i ostrá a tymián.
- ryby prioritně sladkovodní a nepálivá jídla. Zde by neměl být problém sehnat chutné a zároveň vhodné jídlo.
Chorvatská kuchyně
Chorvatská kuchyně je různorodá. Každý z regionů má své vlastní speciality. Jaké je ale chorvatské národní jídlo? Shodnout se na tom není jednoduché, ale obvykle se v tomto smyslu hovoří o sušené šunce. Je to oblíbené jídlo většiny chorvatských rodin. Tato šunka se suší na vzduchu a pak udí. Jako specialita nechybí v žádné restauraci a podává se často s ovčím sýrem a olivami.
- v obchodě nakoupíte všechny potřebné suroviny, dejte si pozor na dovážené suroviny, do Chorvatska se totiž nesmí dovážet maso